Soft Comfort George Black
Marc OPolo 501 22573501 201 Dark Blue

Forebygging og behandling av underernæring

adidas Originals Munchen Trace Green/Ftwr Wht/Gold Met

ASFtnAVN94

adidas Originals Munchen Trace Green/Ftwr Wht/Gold Met

adidas Originals Munchen Trace Green/Ftwr Wht/Gold Met
Produktbeskrivelse adidas Originals Detaljer: Skolisser Merke: adidas Originals Tittel: Herre Dame Farg: Grønn Passer: Normal Yttermateriale: Lær Syntet Såle: Gummisåle Artikelnummer: 60038-68 adidas Originals Munchen Trace Green/Ftwr Wht/Gold Met adidas Originals Munchen Trace Green/Ftwr Wht/Gold Met

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Tamaris 22458001 Black
Sneaky Steve Ward Cognac
sOliver RED LABEL Kiler rose
EvenOdd Midjebelte black
Minimum REISWOOD Jumper ivory
Wrangler Sherpa Taupe
ONLY ONLMIE HOOD Hoodie light grey melange/begonia pink
Lotto SPEEDRIDE 600 Nøytrale løpesko blue avi/yellow
Fitflop The Skinny Snake TP Black
GAP ENVELOPE MULTI Jumper true black
Tamaris 22458515 Lipstick
Timberland EK HOKST HC CNVS OX
Vagabond ZOE Ankelboots ash grey
Triumph BEAUTYFULL DARLING String orange highlight
Esprit Jumper light grey

OAS Company 102061 Palm Springs
Art 343 Amsterdam Black
Clarks Voyage Hop White Leather