DIM FRENCHY 3 PACK Underbukse gris chine
WeSC Clive Oatmeal

Forebygging og behandling av underernæring

Rieker 4426435 35 Medoc

3HkdVpUawg

Rieker 44264-35 35 Medoc

Rieker 44264-35 35 Medoc
Produktbeskrivelse Rieker Merke: Rieker Tittel: Dame Type: Flats Farg: Lilla Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Syntet Artikelnummer: 60000-32 Rieker 44264-35 35 Medoc Rieker 44264-35 35 Medoc

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Ecco 221013 Ukiuk Dark Clay
adidas Originals INIKI Joggesko core black/footwear white
Pretty Ballerinas 44876 Cognac
Boss Hugo Boss Vipan 10176366 01 Black
Tamaris 22110521 Rose
Cream SILLIAN PANTS Bukser misty ocean
Converse CHUCK TAYLOR ALL STAR HI BLACK/BLACK/SHARKSKIN INFANT Babysko black/sharkskin
Calida MOOD Underbukse weiß
Calida COMFORT TriangelBH schwarz
Vagabond Tilda 421600120 Black
Tamaris 22114508 Powder
Tamaris 22302001 Black
Tommy Hilfiger Monica 14D 118 Snow White
Legero Iseo GoreTex® Schwarz
SWEET SKTBS Sandaler Sweet Pepsi White

adidas Originals Sko I5923 Supplier Purple/Core White/Ice Purple
Hunter Tall Original Fuchsia
Erima CLASSIC TEAM Topper langermet smaragd/white