Tommy Hilfiger Poloskjorter blue
Pepe Jeans OWEN Poloskjorter naval blue

Forebygging og behandling av underernæring

Ecco 221043 Ukiuk Volluto

Z777QJaDuu

Ecco 221043 Ukiuk Volluto

Ecco 221043 Ukiuk Volluto
Produktbeskrivelse Ecco Detaljer: Glidelås Merke: Ecco Tittel: Dame Bruksområde: Varmeforet Type: Boots Farg: Beige Brun Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Hælhøyde: 5 cm Artikelnummer: 60028-36 Ecco 221043 Ukiuk Volluto Ecco 221043 Ukiuk Volluto

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Bogner TIAMI Vest hibiscus
Xti 46745 Nude
LIU JO Skulderveske night blu sky
Birkenstock Sandaler Arizona White
Sixtyseven Irma 77192 Velsix Black
Tamaris 112460026 533 Chili
Björn Borg Jemy Cvs L Navy
Palladium Pampa Hi Antracite
adidas Originals SWIFT RUN Joggesko carbon/core black/mid grey heather
Birkenstock Sandaler Arizona Tabacco
Nike Performance SWOOSH Tshirts med print port wine
Hush Puppies Boston GRY
Gabor 9164177 Black
Pepe Jeans OLIVER Poloskjorter blue
Simone Pérèle NOMADE HALBSCHALE BalkongBH bordeaux
Jim Rickey Victory Premium