Puma Suede Classic Eco
Converse Chuck Taylor All Star Ox Charcoal
Duffy 9234010 White/Multi
Esprit Semmy Slip On Navy

Forebygging og behandling av underernæring

Duffy 9298024 Black/Brown

fOZon7HBnB

Duffy 92-98024 Black/Brown

Duffy 92-98024 Black/Brown
Produktbeskrivelse Duffy Merke: Duffy Tittel: Dame Bruksområde: Vanntett Gummistøvel Type: Boots Farg: Beige Mønstret Passer: Normal Yttermateriale: Gummi Såle: Gummisåle Artikelnummer: 47204-01 Duffy 92-98024 Black/Brown Duffy 92-98024 Black/Brown

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Levis® Line 8 519 SKINNY Jeans Skinny Fit hearns
Monitor Street
Gabor Klassiske pumps rosato
Esprit Sonetta Bootie Black
Nike Wmns Roshe One Flyknit Drk Obsdn/Rcr BlDp Ryl BlPr
Black Diamond EQUIPMENT FOR ALPINISTS Tshirts med print black
Vans Classic SlipOn Chambray Parrot/True White
Puma CARSON 2 Nøytrale løpesko turkish sea/gray violet
Friboo Joggesko dark blue
New Look LAUREN STRAP NEW Klokke dark green
Keen Bali Strap Neutral Gray/Black
Missguided ANARCHY SEAMED CROSS LACE SKINNY Jeans Skinny Fit blue
El Naturalista Yggdrasil NE24 Red
Vagabond Banksia 393534020 Black
Timberland SEABURY CLASSIC 2 EYE Båtsko navy
Gina Tricot DYLAN DRESS Sommerkjole white/black