Columbia MasterFly Leather W
Vans U Authentic Van Doren Retro Flag

Forebygging og behandling av underernæring

Duffy 8617552 Pink

JOPtEfhktI

Duffy 86-17552 Pink

Duffy 86-17552 Pink
Produktbeskrivelse Duffy Merke: Duffy Tittel: Dame Type: Flats Farg: Rosa Passer: Normal Yttermateriale: Syntet Såle: Syntet Artikelnummer: 57512-02 Duffy 86-17552 Pink Duffy 86-17552 Pink

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Lacoste SHORTSLEEVE SLIM FIT Poloskjorter bordeaux
Nike Wmns Free Rn 2017 Wolf Grey/Off WhitePure Black
Dahlin Ragusa
Duffy 7149401 Camel
La Strada 519856
New Balance Tennissko utendørs white
Seafolly TIE SIDE HIPSTER Bikinitruse peach
Butterfly Twists Vivienne Stone
Armani Exchange Tshirts black
See by Chloé Sandaler med høye hæler nero
Wrangler by Peter Max STAR GAZERS Hoodie black
Maze RYANA Skinnjakke dark green
Duffy 9700723 Black
Gravis Lowdown
Etam RAVEN Pyjamas ecru

Nike Performance MERCURIAL VCTRY 6 DF NJR FG Fotballsko racer blue/black/chrome/volt
Anna Field Håndveske taupe
Palmers BRALETTE TriangelBH cherry