adidas Sport Performance Snova Seq 5 M
mintberry Sjal rose

Forebygging og behandling av underernæring

Vagabond Natalia 390800101 White

9W8rQvBjXW

Vagabond Natalia 3908-001-01 White

Vagabond Natalia 3908-001-01 White
Produktbeskrivelse Vagabond Merke: Vagabond Tittel: Dame Type: Sandals Farg: Hvit Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 49441-00 Vagabond Natalia 3908-001-01 White Vagabond Natalia 3908-001-01 White

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Richter Babysko atlantic
ICHI JOANNA Jerseykjole grey melange
Tommy Hilfiger SOLID CHARM Belte blue
Nike Sportswear FORCE 1 CB Spedbarnsko white
Columbia MasterFly Leather W
New Balance KL220 Joggesko green
sOliver RED LABEL Skulderveske pearl grey
Abbey Dawn Platform
Salomon Cosmic 4D 2 Gtx® W Bk/Gy/Carmine
Vans SlideOn Vans Black
adidas Sport Performance adipure adapt m
Lesson 2 Casablanca
Wilson Rush Pro CC
Lost Ink GIGI DORSAY COURT Høye hæler gold
Clarks Jenness Cloud Black Leather

Art Creta 471 Black
Zalando Essentials Curvy Topper langermet blue grey
Nike Performance AIR MAX SEQUENT 3 Nøytrale løpesko black/dark grey/white/metallic hematite