Tiffosi LUIS Topper langermet grey
CAT Maxwell

Forebygging og behandling av underernæring

Wildflower Lindberg Tan

h5ejmTCsch

Wildflower Lindberg Tan

Wildflower Lindberg Tan
Produktbeskrivelse Wildflower Detaljer: Spenne Merke: Wildflower Tittel: Dame Type: Heels Farg: Brun Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Syntet Hælhøyde: 65 cm Artikelnummer: 58113-00 Wildflower Lindberg Tan Wildflower Lindberg Tan

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Ecco 282093 Bella Black
Aerosoles Husky Black
Diesel PFINEFL Bukser grün/schwarz
Weekday CHROMA DRESS Strikket kjole bright blue
Lacoste Carnaby Evo 3 Off Wht
Skechers Flex Appeal 20 Tpe
Sköna Marie Joline Black
Reebok Classic CLASSIC SLIDE Sandaler black/white
Jana 882530225 Black
Caprice Kelli BLk/Brce Snacke
Skechers Flex Appeal 20 Bkw
Lola Ramona Elsie BlackCremeCurry
Green Comfort Norma PBla
Sorel Nakiska Slide W 562 Purple Dahlia
Retour Jeans TUUR Topper langermet mid blue

Bagheera Protector Waterproof Black
New Look Belte brown
Graninge 5612905 Khaki Khaki