Park West 352797 07 White
OAS Company 102047 Birdie Nam Nam

Forebygging og behandling av underernæring

Vagabond Gigi 440104020 Black

ORywnES48d

Vagabond Gigi 4401-040-20 Black

Vagabond Gigi 4401-040-20 Black
Produktbeskrivelse Vagabond Merke: Vagabond Tittel: Dame Type: Highboots Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Semsket skinn Såle: Syntet Hælhøyde: 3 cm Skafthøyde : 52 cm Skaftvidde: 38 cm Artikelnummer: 60027-78 Vagabond Gigi 4401-040-20 Black Vagabond Gigi 4401-040-20 Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Levis® 511 SLIM FIT Straight leg jeans swaggu warp
Nude Lotta Velour Amber
Nude Millan Velour Nero
Clarks Edward Style Taupe Suede
Øreringer gul
Sancho Boots 10781
adidas Originals GAZELLE CRIB Spedbarnsko chalk pink/footwear white
Mustang Høye joggesko navy
Vila VIPURE Kort kåpe peach blush
Sixtyseven Tyra 76594 Moto Black
Kavat Lotta EP Dark Brown
ASICS GT1000 6 Nøytrale løpesko stone grey/classic red/black
More More Leggings black
Nike Performance FREE RUN 2 Trainers black
Vans U ERA Vintage Deep

Birkenstock Gizeh EVA Regular Black
Tommy Hilfiger Tailored SLIM FIT Skjorte red
Lacoste RIBERAC Joggesko white/navy