Park West 352798 07 White
Birkenstock Gizeh BirkoFlor Shiny Snake Cream

Forebygging og behandling av underernæring

Vagabond Grace 392840101 White

CX1UIovRTX

Vagabond Grace 3928-401-01 White

Vagabond Grace 3928-401-01 White
Produktbeskrivelse Vagabond Detaljer: Spenne Merke: Vagabond Tittel: Dame Type: Heels Farg: Hvit Passer: Stor Yttermateriale: Lær Såle: Syntet Hælhøyde: 85 cm Skafthøyde : 65 cm Artikelnummer: 49482-00 Vagabond Grace 3928-401-01 White Vagabond Grace 3928-401-01 White

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Rieker 5837400 00 Black
Crocs CROCBAND Badesandaler navy/red
Staccato Bukser pink
Tiger of Sweden VIVIENNE Høye hæler cognac
Duffy 9719182 Black
Art 1201 Bristol Black
Nude Millan Velour Panna
Nude Lotta Velour Sahara
Patrizia Pepe ABITO DRESS Cocktailkjole rose
Crocs EVE SLINGBACK Badesandaler navy
MAGIC Bodyfashion DREAM Topp black
Bruuns Bazaar Chapman
kate spade new york SAMIRA Håndveske multi multicoloured
Nude 40169V Ilse Mohair/Ghiaccio
US Polo Assn Craig Cable DRKB Black

Replay ANBASS Slim fit jeans destroyed denim
Nude Kate Nero
The Kooples Dressbukse black