Duffy 7525011 Black
Esprit Desire bootie Navy

Forebygging og behandling av underernæring

El Naturalista Colibri N467 Black

iJemA5srA2

El Naturalista Colibri N467 Black

El Naturalista Colibri N467 Black
Produktbeskrivelse El Naturalista Detaljer: Glidelås Merke: El Naturalista Tittel: Dame Type: Highboots Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Syntet Hælhøyde: 85 cm Artikelnummer: 50014-01 El Naturalista Colibri N467 Black El Naturalista Colibri N467 Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Birkenstock Iona Regular Natural Leather Black
adidas Originals TUBULAR SHADOW I Joggesko collegiate burgundy/crystal white
LICO BIOLINE LOOK Sandaler pink
WeSC Delford Navy
Puma Vikky Sfoam 014 Blue
Clarks Voyage Hop Champagne
Senator 4953137 Warm Lining Brown
Tamaris 112553309 001 Black
Anna Field Slippers bordeaux
C1rca 211
EvenOdd Sandaler med høye hæler dark red
Vagabond Daisy 420924018 Dk Grey
Vagabond 422815020 Grace 20 Black
Vans Old Skool Suede Checkers white
Guess 3 PACK Underbukse white

Converse STAR PLAYER EV 3V OX BLACK/GYM RED/WHITE INFANT JUNIOR Joggesko black/gym red/white
Clarks Voyage Hop Tan Leather
Onitsuka Tiger Golden Spark