adidas Originals CAMPUS Slippers ash blue/footwear white
V Ave Shoe Repair Semi Shoe Black

Forebygging og behandling av underernæring

Tiger of Sweden Ultra 03 050 Black

XsBr6IUnHf

Tiger of Sweden Ultra 03 050 Black

Tiger of Sweden Ultra 03 050 Black
Produktbeskrivelse Tiger of Sweden Merke: Tiger of Sweden Tittel: Dame Type: Flats Farg: Grå Svart Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 55008-00 Tiger of Sweden Ultra 03 050 Black Tiger of Sweden Ultra 03 050 Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Reebok Classic REVENGE PLUS Joggesko cloud grey/chalk/red
Palladium Voyage Black
Vagabond Keira 394428001 White
sOliver RED LABEL Leggings dark blue
Reebok Classic CLASSIC Joggesko black
Scholl Jump Dark Blue Pink
Hunter Original Two Tone Chelsea Black
Lacoste Carnaby Evo Crc Blk/Blk
TOM TAILOR 1/1 CREW NECK Topper langermet pastel rose
Superdry Tshirts med print bayhill grit
Graninge 5612905 Khaki Khaki
Gaastra Lace
Ecco 282073 Bella Black
Steve Madden Isaac Black Micro
adidas Originals Superstar II White/White/White
Vans UA Classic SlipOn black