Color Kids NEROLD SANDALS Tursandaler fuchsia red
Soulland Danni Canvas Derby

Forebygging og behandling av underernæring

Wildflower Webera Navy

7qrpiNAMd3

Wildflower Webera Navy

Wildflower Webera Navy
Produktbeskrivelse Wildflower Detaljer: Spenne Merke: Wildflower Tittel: Dame Type: Heels Farg: Blå Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Syntet Hælhøyde: 65 cm Artikelnummer: 58114-00 Wildflower Webera Navy Wildflower Webera Navy

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Eider RIDGE Skijakke dark night
Esprit Collection Jumper black
LASCANA 2 PACK Underbukse white/black
Rieker 6885133 Red
Jaded London HIGH NECK LONG SLEEVEWITH JADED Genser orange
Salomon XScream
Ecco 842513 Cool 20 Black
Ecco 842513 Cool 20 White
Scholl Sea
Pepe Jeans ART Tshirts med print segal green
Pier One Snøresko rose
Scholl Giava Dark Brown
Sixtyseven Engla 77709 Milda Hazel
Johnny Bulls 5025 Sprinter Black Shiny Gold
Replay Team Soup Black
Heidi Klein FOLDOVER BOTTOM Bikinitruse baby blue