Puma Future suede lite RT
Ecco 268003 Shape 55 Plateau Black

Forebygging og behandling av underernæring

Converse Chuck Taylor Ballet Lace Navy

lK8lOpCXY0

Converse Chuck Taylor Ballet Lace Navy

Converse Chuck Taylor Ballet Lace Navy
Produktbeskrivelse Converse Detaljer: Skolisser Merke: Converse Tittel: Dame Type: Sneakers Farg: Blå Passer: Smal Såle: Gummisåle Artikelnummer: 59029-01 Converse Chuck Taylor Ballet Lace Navy Converse Chuck Taylor Ballet Lace Navy

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Chi Chi London Curvy ZINNIA Ballkjole navy
Sixtyseven Nange 76461 Urban Grey
Noisy May NMLAILA OPEN BACK SHORT DRESS Hverdagskjole flame scarlet
Duffy 7528857 Light Brown
Crocs LodgePoint Suede Bootie W Black
Graninge 5612905 Khaki Khaki
Haglöfs NIVA Snowboard jacket deep woods/true black
Lauren Ralph Lauren ELIZABETH Shopping bag gold leaf
Polo Ralph Lauren Jumper cream
Soft Comfort Planet 01 white
Ralph Lauren Junior Gala White Patent Gold
Cavalet 31056100 Blue
Anna Field Truser black/nude
adidas Sport Performance Rose 3 Low
Rock Spring Carioca Pink
Duffy 7380755 Black