Bullboxer 820E6L503 Black
Park West 427275 Tan

Forebygging og behandling av underernæring

Puma 1948 Gore tex BlackSmoked pearl

qg3zETW4rI

Puma 1948 Gore tex Black-Smoked pearl

Puma 1948 Gore tex Black-Smoked pearl
Produktbeskrivelse Puma Detaljer: Skolisser Merke: Puma Tittel: Herre Dame Type: Sneakers Farg: Grå Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 60007-23 Puma 1948 Gore tex Black-Smoked pearl Puma 1948 Gore tex Black-Smoked pearl

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Nike Wmns Free Rn Flyknit 2 Bright Mango/BlackRacer Pink
Sloggi EVER NEW 2 PACK Underbukse black
Vingino IGHAR Tshirts grey mele
Vagabond 420300127 Amina 27 Cognac
Nike W Air Max Thea Ultra Prm Black/BlackBlackBlue Tint
Timberland Casco Bay Leather Slip On Offwhite
The North Face W Micro Baffle Shimoivo/Claskh
adidas Originals XPLR J Joggesko grey one/footwear white
Vila VIRASSI Bluser total eclipse
DC Shoes Dc Trase Tx Shoe Black/Red
Helly Hansen Kordel Leather Cornstalk / Evening Blue
Havaianas BABY HEROIS Badesko black
Duffy 8702744 Black
ecco INTRINSIC MINI Babysko mauve
Art 77 Bristol Black
Fly London Salm Dielsel/Ice/Antrasite