Art 865 We Walk Brown
Replay Evy Black

Forebygging og behandling av underernæring

Esprit 046EK1W017 Yellow

QXh2Jxc4dU

Esprit 046EK1W017 Yellow

Esprit 046EK1W017 Yellow
Produktbeskrivelse Esprit Merke: Esprit Tittel: Dame Type: Sandals Farg: Brun Gull Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 53857-01 Esprit 046EK1W017 Yellow Esprit 046EK1W017 Yellow

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Sloggi EVERNEW 2 PACK Truser black combination
ONLY ONLRIVENA Tshirts med print flame scarlet
Zalando Essentials Pyjamasbukse mottled grey
Anna Field Jumper turquoise
El Naturalista Taiga
Donna Girl 33100 07 White
Reebok Sublite XT Cushion 20 MT Pink Craze/Manic Cherry/White/
Anna Field Sandaler med høye hæler black
Maripé Sandaler burma/cielo/laguna
Rockport Alanda Chelsea Boot Black
Xti 30563 Nude
Bugatti 06F0464
sOliver BLACK LABEL Dressjakke black
GStar Raw GS50832
Falke TEPPICH IM SCHUH KNEEHIGH Knestrømper black
Art 1102 I like Black