Tamaris 112661023 Black Antic
Scholl Moldava WG AD Light Pink

Forebygging og behandling av underernæring

Caprice Kania Black

Y7kCp4CRWN

Caprice Kania Black

Caprice Kania Black
Produktbeskrivelse Caprice Detaljer: Glidelås Merke: Caprice Tittel: Dame Type: Highboots Farg: Grå Passer: Normal Yttermateriale: Lær Syntet Såle: Syntet Hælhøyde: 4 cm Skafthøyde : 37 cm Skaftvidde: 34 cm Artikelnummer: 51128-00 Caprice Kania Black Caprice Kania Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Ipath Natty
TOM TAILOR PLATZIERTER DRUCK Tshirts med print teal aqua
adidas Originals Dragon Og Core Black/Ftwr White/Gum 3
Unisa Leila Black

Banana Republic Jumper black
Fashion Union Petite MAJISTER SPOT TIE Jumpsuit black
Duffy 7910152 White
Reebok Classic Cl Nylon Slim Metal Black/Chalk/Flint Grey
Anatomic Co Tucano Cognac
Ecco FINDLAY Coffee/Mocha
Sebago Dockside Navy
CLOSED Joggesko sea blue
CAT Roarke Lo
Emma 4831595 Black
Clip Rope JEREMY LEATHER
Hanro MOMENTS Truser black
Unisa Tadeo Bone
Minnetonka 3Layer Fringe Boot Taupe Suede