Vagabond Grafton 396210120 Black
El Naturalista Wakataua Vegan ND77 Red
Ralph Lauren Junior Raymond Slip On Jr Bright White Canvas
Glamorous Skulderveske black

Forebygging og behandling av underernæring

Dr Martens Galia Tan

S9Xg0OuHrh

Dr Martens Galia Tan

Dr Martens Galia Tan
Produktbeskrivelse Dr Martens Detaljer: Spenne Borrelås Merke: Dr Martens Tittel: Herre Dame Type: Sandals Farg: Brun Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Syntet Artikelnummer: 58404-01 Dr Martens Galia Tan Dr Martens Galia Tan

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Jaded London HIGH LEG WATERMELON PRINT Bikinitruse multicolor
Gant 13543367 Olivia Marine
Sneaky Steve Chowade Lt Grey Canvas
Loake Patent
TOM TAILOR TRAVIS Chinos chinchilla
Polecat 4105003 Waterproof Fleece Lined Black/Fuchsia
Camper Lara Black
Ring gul
Caprice 992230628 022 Black Nappa
Chantelle CHAMPS ELYSEES BalkongBH grapefruit
Caprice Daniela Black
Art Bergen 0916 Moka
United Nude Fold Mid Bombay Elastic
adidas Originals Zx Flux Racer Grey/Grey/Ftwr White
Caprice Balina Black Comb
Tommy Hilfiger Wooli 3BW Winter Cognac