Tommy Hilfiger BEKKI Tights black
Q/S designed by Parka forest

Forebygging og behandling av underernæring

Scholl Jump Lt Blue

g1TkqzLFc0

Scholl Jump Lt Blue

Scholl Jump Lt Blue
Produktbeskrivelse Scholl Merke: Scholl Tittel: Herre Dame Bruksområde: Uttagbar innersåle Type: Sandals Farg: Grå Passer: Normal Yttermateriale: Textil Såle: Gummisåle Syntet Artikelnummer: 48767-04 Scholl Jump Lt Blue Scholl Jump Lt Blue

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Friboo Snøresko blue
Marc OPolo 13451401720 720 Cognac
Friboo Joggesko rose gold
Call it Spring ULAYDIA Skulderveske peach
Jana 882541427305 Cognac
Crocs Swiftwater Flat W Navy/White
Merrell Around Town Chukka Brown Sugar
Art Harlem 0945 Black
Anna Field Sandaler med høye hæler rose
El Naturalista Bee ND81 Brown Brown
mintberry Skjerf grey
Gabor 5126017 Red Red
TOM TAILOR Skjorte blue
Timberland Amherst Chelsea w/ Buckle Canteen Woodlands
Jana 882540527 Be Natural 001 Black

Vagabond Scarlett 413715020 Black
Friboo Ballerina med reim dark blue
Codello Sjal anthracite