Merrell Allout Crush Light Bright Pink
Ecco Biom Lite 80217359931 Black

Forebygging og behandling av underernæring

Skechers Empire Ocean View 12406 NVBL

5pBqgk8IiB

Skechers Empire - Ocean View 12406 NVBL

Skechers Empire - Ocean View 12406 NVBL
Produktbeskrivelse Skechers Detaljer: Skolisser Merke: Skechers Tittel: Dame Bruksområde: Walkingsko Type: Sneakers Farg: Blå Passer: Normal Yttermateriale: Textil Såle: Gummisåle Syntet Artikelnummer: 58443-01 Skechers Empire - Ocean View 12406 NVBL Skechers Empire - Ocean View 12406 NVBL

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Adrianna Papell Fotsid kjole black
Scholl Taila Black
Tommy Hilfiger PREMIUM ESSENTIAL 3 PACK Underbukse grey/black/white
Pepe Jeans ORIGINAL BASIC Topper langermet navy
New Look SPARE Sandaler med høye hæler mid grey
Vagabond 387504031 Jayden Java
Lemon Beret TEEN GIRLS Tshirts med print optical white
Merrell Siren Edge Black
Crocs Swiftwater Flat W Navy/White
Sköna Marie Lavender Black
Superga 2750 Joggesko red
Mohedatoffeln Gothenburg Smooth Antik
River Island MUSCLE OXFORD Skjorte grey
Tamaris 112441126 805 Navy
Knowledge Cotton Apparel British Brogue Ancle Boot Buffalo Brown

Living Kitzbühel Ballerina med reim marine
Asics Patriot 8 Diva Blue/Flash Coral/Aqua Spl
Wrangler STRANGLER Jeans Skinny Fit stonewash