Merrell Terran Post II Fuchsia
Pieces Pskate Suede Ballerina Black

Forebygging og behandling av underernæring

Sköna Marie Liberate Black

9dycUp43pW

Sköna Marie Liberate Black

Sköna Marie Liberate Black
Produktbeskrivelse Sköna Marie Detaljer: Borrelås Merke: Sköna Marie Tittel: Dame Type: Flats Farg: Grå Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 46218-00 Sköna Marie Liberate Black Sköna Marie Liberate Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


adidas Performance REAL MADRID Lagdrakt black/aerree
mintberry girls Cardigan dark blue
Bench CORE PUFFER VEST Vest sharkskin
TOM TAILOR DENIM Tshirts med print black
adidas Originals COURTVANTAGE Joggesko vapour grey/footwear white
Anna Field Høye hæler black
Superdry URBAN FLASH TRACK Treningsjakke urbanite grit
bbelt Belte black
Birkenstock Arizona Regular Leather Blue
Gant New Haven Ballerina Seashell Pink
Feiyue Lo
New Balance Tennissko utendørs oxblood
Zizzi OCARRIE Jumper lavender
Bullboxer 439667F6S Cream
Bullboxer 848510E7C Black
Anna Field MAMA Tshirts med print black