Merrell Terran Slide II Dark Earth
CAT Propane

Forebygging og behandling av underernæring

Vans UA Authentic Lite true white

NVm99UeVXe

Vans UA Authentic Lite true white

Vans UA Authentic Lite true white
Produktbeskrivelse Vans Detaljer: Skolisser Merke: Vans Tittel: Herre Dame Type: Sneakers Farg: Hvit Passer: Normal Yttermateriale: Textil Såle: Gummisåle Artikelnummer: 58596-01 Vans UA Authentic Lite true white Vans UA Authentic Lite true white

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Timberland Casco Bay SlipOn Dahlia Mauve
Timberland Courmayeur Valley YBoot Rust Earthybuck
Skechers 14200 PNK
Clarks Clementine Ice Black Leather
Skechers Go Run 4 Black/red
Disney MICKEY SWIM BABY Badeshorts pink
Lacoste Rene Sport
Superdry BANFF Tshirts med print black
Yellow Cab Y16030
Lowa APPROACH GTX Turstøvler anthrazit/türkis
Björn Borg B100 Low Sue M Light Grey
adidas Originals SWIFT RUN Joggesko maroon/core black/footwear white
Pier One Slippers black
Pearl Izumi Road N 2
Outfit Kids TRES CUTE Jumper navy
Vagabond Zoe 432655067 Indigo