Puma Vikky Platform 005 Blk/Wht
adidas Originals XPLR Joggesko core black

Forebygging og behandling av underernæring

Esprit Alamak Bootie Brown

6MO3dir6sW

Esprit Alamak Bootie Brown

Esprit Alamak Bootie Brown
Produktbeskrivelse Esprit Detaljer: Skolisser Merke: Esprit Tittel: Dame Type: Sneakers Farg: Beige Passer: Normal Yttermateriale: Syntet Såle: Syntet Artikelnummer: 51168-00 Esprit Alamak Bootie Brown Esprit Alamak Bootie Brown

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Teva Fuseion
Vagabond Zoe 432645067 Indigo
Maripé Slippers grau/damasco anthracite
Nude Lotta White Sole Mohair Mole
Clarks Tealite Grace Black Leather
Johnny Bulls Sprinter Black/Shiny Gold Black
Love Moschino Leggings black
Sköna Marie Yard Black
Swear London Iggy 34 Gum Sole
Clarks Pita Sedona Black Leather
Viking Lady Chukka Black
Boss Green Hugo Boss Gym Soft Grey
Camper Hola Black
Froddo Ballerina med reim dark blue
KG by Kurt Geiger Kennedy

Merrell Siren Wrap Q2 Black
Dr Martens Dante White
adidas Performance HYPERHIKER Turstøvler collegiate navy/grey two/raw grey