Nike Performance FREE RUN FLYKNIT 2 GS Trainers deep royal blue/black/persian violet/pink blast/hyper grape
Kjede grå/svart

Forebygging og behandling av underernæring

Ecco Cool Black/ White

nNRi5v03hz

Ecco Cool Black/ White

Ecco Cool Black/ White
Produktbeskrivelse Ecco Detaljer: Skolisser Merke: Ecco Tittel: Dame Type: Flats Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 54453-01 Ecco Cool Black/ White Ecco Cool Black/ White

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Sloggi 24/7 ONECK 2 PACK Singlet midnight blue
Nike Performance AIR MAX SEQUENT 2 Nøytrale løpesko black/white/dark grey/wolf grey/volt
Lola Ramona Cecilia 4128062 Black/creme
Geox KILWI GIRL Slippers rose gold
Ucon Acrobatics HAJO BACKPACK Ryggsekk dark grey
Vagabond Code
Rieker L326142 Beige
Soft Comfort Madigan Coral
Lola Ramona Angie P 41220511 Creme/multi dots
Falke COTTON TOUCH Sokker black
Crocs Bistro Black
adidas Originals Racer Lite Em W Vista Pink/Clear Onix/White
Lola Ramona Liza 4136032 Black/creme
Havaianas Top Navy Blue
UGG Australia W Bonham Black
Unisa Obert 14 KS