Vagabond Minho 392720120 Black
Dr Martens Warmlined Chelsea Black

Forebygging og behandling av underernæring

Converse All Star Classic Ox Leather White/Gold

KxAcSVIxl7

Converse All Star Classic Ox Leather White/Gold

Converse All Star Classic Ox Leather White/Gold
Produktbeskrivelse Converse Detaljer: Skolisser Merke: Converse Tittel: Dame Type: Sneakers Farg: Blå Hvit Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 59021-00 Converse All Star Classic Ox Leather White/Gold Converse All Star Classic Ox Leather White/Gold

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Lloyd Freeman Black Patent
Replay Olf Black
Fila Topic Low Wmn Black
Vagabond Zoe 412100150 Mint
Bogner IRA Belte cider
Unisa LatriN Bone
PS by Paul Smith MEN HAT ZEBRABASEBAL Cap black
Lesson 2 S13103 Soave
Vagabond Abbey 393811420 Black
Havaianas Slim Logo Metallic Rose/Dark Copper
Lesson 2 S13106 Burbank
Vingino JILO Topper langermet dark green
Nude Ingela Tequila Cuoio
PrimeBoots Ascot Heel Low Black Brass
Versus Versace Hoodie khaki
Sloggi WOW BREEZE Pushup BH black