Miss Sixty NEW BOY Slim fit jeans blue denim
Young Soles ROSIE Ballerina med reim blush pink

Forebygging og behandling av underernæring

Eskimo Imas Black

JaU68wum9S

Eskimo Imas Black

Eskimo Imas Black
Produktbeskrivelse Eskimo Detaljer: Glidelås Merke: Eskimo Tittel: Dame Type: Boots Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 48297-00 Eskimo Imas Black Eskimo Imas Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


UGG Australia Adria BlackBLK
Gant New Haven Navy Blue
Havaianas Slim Logo Metallic Crocus Rose
Lacoste L1212 Joggesko white/gold
Gant New Port cream/navy blue
Rieker L526300 00 Black
Hilfiger Denim BASIC Skjorte blue
Pieces KALLA Skulderveske black
Vagabond Tay 411730811 Toffe
Dorothy Perkins MINI WING Håndveske black
Le Temps Des Cerises PULPC Jeans Skinny Fit blue
Vans UA Iso 15 Black/True White
Camel Active Pier
Vans U Authentic Cleareylts Black
rag bone FIT Chinos grey

Jack Jones JACBASIC Ryggsekk navy blazer
Gant 14538642 Zoe Sneaker G00 Black
TOM TAILOR ALEXA Jeans Skinny Fit dark stone wash